Prospect Lamivudină Teva 100 mg comprimate filmate

Substanța activă: lamivudinum
Producator: TEVA Pharmaceutical Works Private Limited Company
Clasa ATC: [J05AF]: antiinfectioase de uz sistemic >> antivirale de uz sistemic >> antivirale actionand direct pe virus >> nucleozide inhibitori de revers transcriptaza
Substanţa activă din Lamivudină Teva este lamivudina.

Indicații Lamivudină Teva 100 mg comprimate filmate:

Lamivudină Teva este folosit în tratamentul de lungă durată al hepatitei B (cronice) la adulţi.

Lamivudină Teva este un medicament antiviral, ce suprimă virusul hepatitic B şi face parte dintr-o grupă de medicamente numite inhibitorii nucleozidici de revers transcriptază (INRT).

Virusul hepatitic B este un virus care infectează ficatul, provocând infecţie de lungă durată (cronică) care poate duce la afectare hepatică. Lamivudină Teva poate fi utilizată pentru pacienţi cu ficatul afectat, dar funcţional la parametrii normali (boală hepatică compensată).

Tratamentul cu Lamivudină Teva poate scădea cantitatea de virus hepatitic B din organism. Acest lucru ar trebui să conducă la o reducere a afectării ficatului şi la o ameliorare a funcţiei acestuia. Nu toţi pacienţii răspund la tratamentul cu Lamivudină Teva în acelaşi mod. Medicul dumneavoastră va urmări eficacitatea tratamentului dumneavoastră în mod regulat prin intermediul analizelor de sânge.

Contraindicații:

Nu luaţi Lamivudină Teva:

• dacă sunteţi alergic la lamivudină sau la oricare alt excipient din acest medicament
→ Verificaţi cu medicul dumneavoastră dacă consideraţi că aceasta se aplică în cazul dumneavoastră.

Administrare Lamivudină Teva 100 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur .

Păstraţi legătura cu medicul dumneavoastră
Lamivudină Teva ajută la controlul infecţiei cu virus hepatitic B. Va trebui să-l luaţi în fiecare zi pentru a vă putea controla infecţia şi pentru a împiedica agravarea bolii.
→ Păstraţi legătura cu medicul dumneavoastră şi nu întrerupeţi administrarea Lamivudină Teva fără avizul medicului dumneavoastră.

Cât de mult trebuie să luaţi
Doza uzuală de Lamivudină Teva este de un comprimat (100 mg de lamivudină) o dată pe zi.

În cazul în care aveţi probleme cu rinichii, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mică. Pentru persoanele care necesită o doză mai mică decât cea obişnuită sau pentru cele care nu pot înghiţi comprimate, este disponibilă o soluţie cu administrare pe cale orală de lamivudină.

→ Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră.

Dacă deja luaţi alt medicament care conţine lamivudină pentru infecţia cu HIV, medicul va continua să vă trateze cu o doză mai mare (de obicei 150 mg de două ori pe zi), deoarece doza de lamivudină din Zeffix (100 mg) nu este suficientă pentru tratarea infecţiei cu HIV. Dacă intenţionaţi să vă schimbaţi tratamentul pentru HIV, discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Comprimatul trebuie să fie înghiţit întreg, cu puţină apă. Lamivudină Teva poate fi luat împreună cu sau fără alimente.

Dacă luaţi mai mult Lamivudină Teva decât trebuie
Este puţin probabil ca administrarea accidentală a unei cantităţi prea mari din Lamivudină Teva să aibă consecinţe grave. Dacă luaţi din greşeală mai mult decât trebuie din Lamivudină Teva, spuneţi medicului sau farmacistului dumneavoastră, ori să vă prezentaţi la cel mai apropiat departament de urgenţă al unui spital, pentru recomandări suplimentare.

Dacă uitaţi să luaţi Lamivudină Teva
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o de îndată ce vă amintiţi. Continuaţi apoi tratamentul ca înainte. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Nu întrerupeţi administrarea Lamivudină Teva
Nu întrerupeţi administrarea Lamivudină Teva fără recomandarea medicului dumneavoastră. Există riscul ca hepatita dumneavoastră să se agraveze (vezi pct. 2). După ce încetaţi să luaţi Lamivudină Teva, medicul dumneavoastră vă va monitoriza timp de cel puţin patru luni pentru a verifica dacă aveţi orice probleme.

Aceasta va însemna că vi se vor lua probe de sânge pentru a verifica dacă enzimele ficatului au valori crescute, ceea ce ar putea indica afecţiuni ale ficatului.

Compoziție Lamivudină Teva 100 mg comprimate filmate:

• Substanţa activă este lamivudina. Fiecare comprimat filmat conţine lamivudină 100 mg.
• Celelalte componente sunt:
Nucleu: celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu.
Film:hipromeloză, dioxid de titan (E171), macrogol, polisorbat 80, oxid galben de fer (E1712), oxid roşu de fer (E172).

Precauții:

Unii pacienţi trataţi cu Lamivudină Teva sau cu medicamente similare au un risc mai mare de producere a reacţiilor adverse grave. Trebuie să fiţi conştienţi de riscurile suplimentare:
• dacă aţi mai avut alte tipuri de afectare hepatică, cum ar fi hepatita C
• dacă sunteţi supraponderal (în special dacă sunteţi femeie)
→ Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă sunteţi într-una din aceste situaţii. Este posibil să aveţi nevoie de examinări suplimentare, inclusiv analize de sânge, pe parcursul administrării medicamentului.

Nu întrerupeţi administrarea Lamivudină Teva fără recomandarea medicului dumneavoastră, deoarece există un risc mic ca hepatita să se agraveze. Când opriţi administrarea Lamivudină Teva, medicul dumneavoastră vă va monitoriza cel puţin patru luni pentru a se asigura că nu au apărut nici un fel de probleme. Acest lucru presupune şi recoltarea de probe sanguine, pentru a descoperi eventuale creşteri ale enzimelor hepatice, care indică afectarea ficatului.

Fiţi atenţi la simptomele importante
Unii dintre pacienţii aflaţi sub tratament pentru infecţia cu virus hepatitic B pot dezvolta şi alte afecţiuni care pot fi severe. Trebuie să cunoaşteţi semnele şi simptomele importante, pe care să le urmăriţi pe durata administrării de Lamivudină Teva.
→ Citiţi informaţiile „Alte reacţii adverse posibile ale terapiei pentru hepatita B”.

Protejarea altor persoane
Infecţia cu virus hepatitic B se răspândeşte prin contact sexual cu o persoană infectată sau prin transfer de sânge infectat (de exemplu prin folosirea în comun a acelor). Lamivudină Teva nu împiedică răspândirea virusului hepatitic B la alte persoane. Pentru a-i proteja pe ceilalţi împotriva infecţiei cu virusul hepatitic B:
• Folosiţi prezervativul atunci când faceţi sex oral sau cu penetraţie.
• Nu riscaţi atunci când faceţi un transfer de sânge – de exemplu nu folosiţi ace nesterile.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Lamivudină Teva vă poate face să vă simţiţi obosit, ceea ce vă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
→ Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje decât dacă sunteţi sigur că nu sunteţi afectat.

Reacții adverse ale Lamivudină Teva 100 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Precum toate reacţiile adverse detaliate mai jos pentru Lamivudină Teva, în timpul administrării terapiei pentru hepatita B se mai pot dezvolta şi alte reacţii adverse.
→ Este important să citiţi informaţiile de la „Alte reacţii adverse posibile ale terapiei pentru hepatita B”.

Reacţiile adverse raportate frecvent în cadrul studiilor clinice de către pacienţii care au luat lamivudină au fost oboseala, infecţiile căilor respiratorii, disconfortul la nivelul gâtului, durerea de cap, disconfortul şi durerea de stomac, greaţa, vărsăturile şi diareea, creşterea enzimelor hepatice şi a enzimelor produse în muşchi (vezi mai jos)

Reacţii alergice
Acestea apar rar (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane). Semnele includ:
• umflarea pleoapelor, feţei sau buzelor.
• dificultate la înghiţit sau respirat.
→ Dacă prezentaţi aceste simptome, contactaţi imediat medicul. Opriţi administrarea de Lamivudină Teva.

Reacţii adverse presupuse a fi provocate de către Lamivudină Teva

O reacţie adversă foarte frecventă (aceasta poate afecta mai mult de 1 din 10 persoane) care poate apărea în cadrul analizelor de sânge este:
• o creştere a nivelului unor enzime hepatice (transaminaze), care poate fi un semn al inflamării sau al afectării hepatice.

O reacţie adversă frecventă (aceasta poate afecta până la 1 din 10 persoane) este:
• crampe şi dureri musculare
• erupţie cutanată sau “urticarie” oriunde pe corp.

O reacţie adversă frecventă care poate apărea la anlizele de sânge este:
• creşterea nivelului unei enzime produsă în muschi (creatininfosfochinaza) care poate idica afectare tisulară.

Alte reacţii adverse
Alte reacţii adverse au fost raportate la un număr foarte mic de oameni, dar frecvenţa lor rămâne necunoscută
• slăbiciuni musculare
• o agravare severă a afecţiunii hepatice după oprirea administrării de lamivudină sau în timpul tratamentului dacă virusul hepatitis B devine rezistent la Lamivudină Teva. Acest lucru poate fi letal la unii oameni.
• acidoză lactică (vezi punctul următor „Alte reacţii adverse posibile ale tratamentului hepatitei B”)

O reacţie adversă care poate fi evidenţiată în analizele de sânge este:
• O scădere a numărului de celule implicate în coagularea sângelui (trombocitopenie).

Dacă observaţi apariţia oricărei reacţii adverse
→ Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dumneavoastră. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Alte reacţii adverse posibile ale tratamentului pentru hepatită B
Lamivudină Teva şi medicamentele asociate (INRT) pot cauza producerea altor reacţii adverse pe durata tratamentului hepatitei B.

Acidoza lactică este o reacţie adversă rară, dar gravă
Unele persoane tratate cu Lamivudină Teva sau cu alte medicamente similare (INRT), dezvoltă o afecţiune numită acidoză lactică, asociată cu mărirea ficatului.

Acidoza lactică este cauzată de o acumulare de acid lactic în organism. Se produce rareori; dacă se produce, de obicei de dezvoltă după câteva luni de tratament. Poate pune viaţa în pericol, cauzând insuficienţa organelor interne.

Este mult mai probabil ca acidoza lactică să se dezvolte la persoanele care prezintă afecţiuni ale ficatului sau la cele obeze (supraponderale), în special la femei.

Semnele acidozei lactice includ:
• respiraţie profundă, rapidă şi dificilă
• somnolenţă
• amorţeală sau slăbiciune a membrelor
• senzaţie de rău (greaţă), stare de rău (vărsături)
• dureri la nivelul stomacului

Pe durata tratamentului, medicul dumneavoastră va urmări semnele producerii acidozei lactice. Dacă prezentaţi oricare dintre simptomele descrise mai sus sau orice alte simptome care vă îngrijorează:
→ Consultaţi medicul cât mai curând posibil.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi,,aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante sau alte medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Amintiţi-vă să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă începeţi să utilizaţi un medicament nou în timp ce luaţi Lamivudină Teva.

Aceste medicamente nu trebuie utilizate împreună cu Lamivudină Teva:
• alte medicamente care conţin lamivudină, utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV (numit uneori şi virusul SIDA)
• emtricitabină, utilizată pentru tratamentul infecţiei cu HIV sau cu virusul hepatitic B.
• cladribină, utilizată pentru tratamentul leucemiei cu cellule păroase
→ Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi tratat cu oricare dintre acestea.

Administrarea de Lamivudină Teva 100 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă:
→ Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile administrării Lamivudină Teva în timpul sarcinii.

Nu întrerupeţi tratamentul cu Lamivudină Teva fără avizul medicului dumneavoastră.

Alăptarea
Lamivudină Teva poate trece în laptele matern. Dacă alăptaţi sau dacă vă gândiţi să alăptaţi:
→ Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Lamivudină Teva.

Prezentare ambalaj:

Comprimat filmat cu formă de capsulă, biconvex, de culoare portocalie – gravat cu ”L100” pe o faţă şi neted pe cealaltă faţă.

Lamivudină Teva este disponibil în cutii cu blistere din aluminiu conţinând 28, 30, 84 sau 100 comprimate filmate sau cutii cu un flacon din PEÎD cu 60 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie disponibile în ţara dumneavoastră.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.

Nu utilizaţi Lamivudină Teva dacă observaţi orice modificare în aspectul comprimatului.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă lamivudinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lamivudină Teva 100 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lamivudină Teva 100 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.